Skip to main content

Het overlijden van je kind

Het overlijden van een kind is een hartverscheurende en ingrijpende gebeurtenis. De pijn en het verdriet zijn zo diep en rauw, dat het kan voelen alsof de wereld tot stilstand is gekomen. In deze donkere tijd is het goed om te weten dat je er niet alleen voor staat. We begrijpen dat geen enkel woord of gebaar het gemis en verdriet kan wegnemen, maar we streven ernaar om een bron van troost, begrip en begeleiding te bieden in deze moeilijke tijd.

Wij begeleiden ouders in het maken van keuzes rondom het afscheid van hun kind. Daarnaast betrekken we eventuele broertjes en zusjes, grootouders, andere familie, vrienden en naasten tijdens dit intens verdrietige proces. 

Stilgeboren kindje

Wanneer een kindje vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte sterft is het verwelkomen tegelijkertijd een afscheid nemen.

Natuurlijk kun je als ouder je kindje dan nog verzorgen, bij je dragen, een vorm vinden die bij jou/jullie past om het te verwelkomen en tevens weer los te laten. Daarin ondersteunen we en geven we alle tijd en aandacht om op jullie/jouw eigen manier in liefde afscheid te nemen. 

Wanneer je tijdens de zwangerschap al weet dat je kindje is overleden of als je weet dat je het vlak voor of na de geboorte zal komen te overlijden is het ook mogelijk om al vooraf met ons kennis te maken. Het kan rust geven om vooraf al een aantal zaken te regelen, je vragen te stellen, zodat er na de geboorte vooral tijd is om samen te zijn en het proces van afscheid met elkaar vorm te geven. 

Enkel met het hart kun je echt zien. Het wezenlijke is onzichtbaar voor het oog. – De kleine Prins

Antoine de Saint-Exupéry