Skip to main content

Wat te doen bij overlijden?

Na het overlijden kunt u in alle rust met de overledene samen zijn. Er is geen noodzaak snel te handelen. Op het moment dat u eraan toe bent, vraagt u de dienstdoende (huis-)arts te komen en kunt u ook al contact met ons opnemen. De (huis-)arts stelt officieel het overlijden vast en overhandigt u de verklaring van overlijden. In het eerste telefonische contact met Memorum bespreken we wat er op dat moment nodig is en wanneer we naar u toe komen. Als we bij u zijn bespreken we de eerste stappen zoals de laatste verzorging, opbaring thuis of elders, wensen over een kist of wade en eventuele bijzonderheden. Alles kan in rust worden gedaan, we sluiten aan bij uw behoefte en tempo, er is echt geen haast geboden. Het is belangrijk om in de dagen tussen overlijden en de dag van de uitvaart momenten van rust te creëren; het is een
emotionele, hectische tijd waarin veel op u afkomt. Daar houden we rekening mee.

Ook wanneer het overlijden in een verpleeg-, verzorgings- of ziekenhuis plaatsvindt, kan de overledene thuis opgebaard worden.

U kunt als nabestaande zelf aangifte van overlijden doen in de gemeente van overlijden; in de praktijk wordt dit vaak door de uitvaartverzorger gedaan.

En heeft u een uitvaartverzekering? Ook dan bent u te allen tijde vrij in de keuze van de uitvaartverzorger van uw keuze.

Er is tijd en ruimte om stap voor stap het afscheid op uw eigen manier vorm te geven