Skip to main content

Duurzame uitvaart

Een duurzame uitvaart gaat over het maken van bewuste keuzes om de impact op het milieu te verminderen. Traditionele begrafenissen en crematies kunnen aanzienlijke hoeveelheden hulpbronnen verbruiken en schadelijke stoffen uitstoten. Duurzame alternatieven zoeken naar evenwicht tussen eerbetoon en verantwoordelijkheid. Hier zijn enkele manieren waarop duurzame uitvaarten worden vormgegeven:

 • Natuurbegrafenis:

  Natuurbegraafplaatsen bieden een serene omgeving waarin de overledene in harmonie met de natuur kan rusten. Hier worden alleen biologisch afbreekbare kisten, manden, wades, urnen en andere natuurlijke materialen gebruikt om het ecosysteem niet te verstoren.  Op onze contactpagina vindt u een overzicht van een aantal natuurbegraafplaatsen in Noord-Nederland.

 • Crematie met hernieuwbare energie:

  Steeds meer crematoria schakelen over op hernieuwbare energiebronnen om de CO2-uitstoot te verminderen. Er zijn ook biologisch afbreekbare urnen beschikbaar voor het verstrooien van as op een respectvolle manier.

 • Groene uitvaartproducten:

  lokaal geproduceerde kisten, manden, wades en urnen van ecologisch en/of gerecycled materiaal. Er zijn talloze opties om de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Onderaan deze pagina staat een aantal (lokale) duurzame bedrijven waarmee wij graag samenwerken.

 • Donaties en herbebossing:

  In plaats van bloemen kunnen donaties aan milieugerelateerde goede doelen worden aangemoedigd. Sommige initiatieven planten bijvoorbeeld bomen ter nagedachtenis aan de overledene.

 • Digitale herdenking:

  Het organiseren van digitale herdenkingsdiensten kan reis- en energieverbruik verminderen. Mensen van over de hele wereld kunnen samenkomen om herinneringen te delen.

 • Duurzaam rouwvervoer:

  Kiezen voor milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals een rouwstoet op de fiets of een hybride rouwauto, draagt bij aan het verminderen van de uitstoot.

 • Minimalistische aanpak:

  Het focussen op essentiële elementen van de uitvaart en het verminderen van overbodige materialen kan leiden tot een meer betekenisvol en duurzaam afscheid.

Duurzame uitvaarten gaan verder dan alleen het verminderen van de impact op het milieu. Ze herinneren ons eraan hoe belangrijk het is om met respect voor onze planeet te leven, zelfs tijdens momenten van verdriet en verlies. Door te kiezen voor duurzame uitvaarten, eren we niet alleen degenen die ons zijn ontvallen, maar dragen we ook bij aan het behoud van de schoonheid en de levenskracht van de wereld om ons heen.

Duurzame bedrijven waarmee wij graag samenwerken zijn o.a.: