Boeken
Rouwen is Liefde
Luuc Smit en Manu Keirse
Handvatten voor meer verbinding bij verlies en verdriet
Verdriet is de keerzijde van liefde. Vroeg of laat zul je afscheid moeten nemen van iets dat of iemand die je dierbaar is. Helaas boezemen dood en afscheid velen onder ons angst in, omdat we collectief verleerd zijn wat rouwen is. Het liefst houden we de dood zo ver mogelijk van ons weg.
Maar daardoor is de dood ook een vreemde voor ons geworden. En het onbekende maakt bang.
Kennis over rouw en verdriet kan die angst deels wegnemen. Rouwexperts Luuc Smit en Manu Keirse houden in dit boek daarom een vurig pleidooi om rouw opnieuw de broodnodige ruimte te geven in ons leven. Hun boek laat zien dat er meer dan één manier is om te rouwen. Ze schetsen een genuanceerd beeld van de vele gezichten van verdriet, ontmaskeren enkele hardnekkige mythes over rouw en bieden tegelijk ook de concrete handvatten aan die je kunnen helpen om houvast te vinden bij aangrijpend verlies.
Met mijn ziel onder de arm
Riet Fiddelaers-Jaspers
Tussen welkom heten en afscheid nemen
In dit boek wordt duidelijk hoe onlosmakelijk liefde en rouw met elkaar verweven zijn. Wie liefheeft, neemt het risico van verlies erbij. Want zonder rouw gaat het niet. Rouwen doen we niet alleen bij een verlies door de dood maar ook bij een verlies door echtscheiding, van werk, een ideaal of je thuisland. Aan de hand van stappen in de verliescirkel neemt Riet Fiddelaers-Jaspers de lezer mee op verkenning door het rouwlandschap. Haar rijke ervaring blijkt uit de voorbeelden uit de dagelijkse praktijk die ze beschrijft. Dat maakt dat dit boek makkelijk leesbaar is en je als lezer diep kan raken.
Later begint vandaag
Manu Keirse
Antwoorden over de laatste levensfase, palliatieve zorg en euthanasie.
Een taboedoorbrekend boek dat lezers helpt op een serene manier met een levenseinde om te gaan. Het maatschappelijk debat rond palliatieve zorg en euthanasie woedt volop, maar patiënten en hun omgeving blijven nog al te vaak in de kou staan. Velen van hen raken verstrikt in de medische en juridische mallemolen en zijn op zoek naar duidelijke informatie. Manu Keirse beantwoordt in dit boek dertig concrete vragen. Hoe kun je je bijvoorbeeld voorbereiden op het afscheid? Wat zijn de mogelijkheden op het vlak van palliatieve zorg en euthanasie? Hoe kun je zelf beslissen hoe je de laatste fase van je leven wilt vormgeven? En wat als een zieke niet meer in staat is zelf beslissingen te nemen?
Woorden schieten tekort
Nicci Gerrard
In dit persoonlijke boek onderzoekt Nicci Gerrard alle aspecten van dementie. Wat is het? Hoe gaat de maatschappij ermee om en wat zegt de wetenschap erover? Ze put uit kunst, literatuur en filosofie, neemt je mee in de belevingswereld van de buitenstaander en in de ervaringen van mensen die zelf deze ziekte hebben. Want wat betekent het om mens te zijn, om een identiteit te hebben, om jezelf te zijn en jezelf vervolgens kwijt te raken?
En wat nu?
Eveline Tromp-Klaren
Als je hoort dat je niet meer beter wordt
Wat verandert er allemaal als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent? Hoe geef je kwaliteit, inhoud en betekenis aan de tijd die je nog hebt? Hoe kun je enerzijds met twee benen in het leven staan en genieten waar het kan, terwijl je aan de andere kant tijd besteedt aan het afronden, aan het rondmaken van je levensloop? In dit boek komen deze vragen uitgebreid aan de orde. Eveline Tromp-Klaren houdt zich al 30 jaar bezig met de begeleiding van mensen met kanker of andere levensbedreigende aandoeningen.
Troosten. Met hoofd, hart en handen
Saskia de Jong en Paul Anzion
Troost heeft in zijn oorspronkelijke betekenis te maken met saamhorigheid, betrouwbaarheid, trouw. Wie wil troosten, moet betrouwbaar zijn. Dat is heel iets anders dan tranen drogen en bemoedigen. Als je wordt getroffen door groot verdriet, zoek je houvast en steun, en heb je niets aan goedbedoelde adviezen.
Aan de hand van citaten, interviews, columns, tips en oefeningen geeft dit boek steun bij intense verlieservaringen. Daarnaast geeft het ook inzicht aan degenen die anderen bij een groot verdriet willen steunen.
Samen verder na verlies van een kind
Beate Matznetter
Troostrijk en behulpzaam boek voor rouwende ouders. Perfecte combinatie van theorie en praktijk.
De dood van een kind heeft een enorme impact op de relatie tussen ouders. Beiden verwerken het verlies op hun eigen manier. Vaak heel verschillend.
Ook de tijd heeft invloed op hun rouw. Soms lukt het hun niet om samen verder te gaan, maar soms is het beter om uit elkaar te gaan. Er is daarbij geen goed of fout.
'Samen verder' van Beate Matznetter, psycholoog, rouwbegeleider en ervaringsdeskundige, helpt je om meer te begrijpen van de processen die er spelen tijdens deze specifieke periode van rouw.
Het regent in mijn toekomst
Maria de Greef
Wanneer een kind overlijdt is dit ook voor de grootouders een groot en ingrijpend verlies. Of het kleinkind zich nog in de baarmoeder bevond of al de puberleeftijd bereikt heeft: de vreugde was er! Een ingewikkeld rouwproces volgt, want er is niet altijd ruimte voor hun rouw, omdat de verliesverwerking van hun eigen kind voorop staat. Opa’s en oma’s ervaren vaak een dubbele pijn, omdat ze ook getuige zijn van het verdriet van hun zoon of dochter. Maar ook opa’s en oma’s willen hun verdriet met anderen delen. Helaas merken zij dat de wereld al snel weer doordraait. Het is Maria de Greef gelukt om woorden te geven aan het gemis van grootouders met deze indrukwekkende interviews. Een onmisbaar boek voor alle grootouders die hiermee in aanraking zijn geweest of komen.
Zeven maal om de aarde te gaan, als het zou moeten op handen en voeten, zeven maal, om die ene te groeten die daar lachende te wachten zou staan
Ida Gerhardt