Skip to main content

Laatste verzorging en opbaring

Nadat het overlijden is vastgesteld door een arts, kan de laatste zorg worden gegeven. Dit kan (ook als het overlijden in een verpleeg-, verzorgings- of ziekenhuis plaatsvindt) door de nabestaanden worden gedaan, al dan niet met assistentie van ons. Als u dat niet wilt, kunt u de laatste verzorging ook helemaal door ons laten doen.

Door de nabestaanden wordt het vaak als helend en waardevol ervaren om de overledene dit laatste stukje zorg te kunnen geven. Voor de laatste keer het lichaam verzorgen, wassen, aankleden, nog even de stoppeltjes wegscheren, de haren kammen, de nagels lakken. Nog één keer de favoriete make-up aanbrengen en oorbellen indoen. De eigen douchecrème, aftershave of parfum kan gebruikt worden. Er mogen sieraden worden gedragen. In overleg met de nabestaanden wordt besloten of de sieraden afgedaan worden als de kist, mand of wade definitief wordt gesloten. 

Voor het opbaren zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen voor opbaring thuis of in een rouwcentrum, maar ook bij familie of vrienden.

Afhankelijk van deze keuze kunt u kiezen voor opbaring op bed, op een opbaarplank met wade of in een kist of mand. In alle gevallen wordt het lichaam voldoende gekoeld. In plaats van het gebruik van een koeling kan er ook gekozen worden voor een lichte vorm van balseming (thanatopraxie genaamd). Soms kan deze lichte vorm van balseming ervoor zorgen dat opbaring beter mogelijk is bij een overledene die door ziekte of ongeval erg getekend is. 

Wij bespreken met u wat uw wensen zijn, geven informatie en advies.

Nog één keer de haren kammen, een favoriet kledingstuk uitkiezen, een zoen op het voorhoofd…