Skip to main content

Boeken voor kinderen

Doodgewoon

Bette Westra en Sylvia Weve

'Doodgewoon' is een heel mooi kinderboek met troostrijke gedichten en prachtige illustraties over rouw en de dood, voor kinderen vanaf 8 jaar.

De dood hoort bij het leven, want vroeg of laat krijgt iedereen ermee te maken. Je opa, de buurvrouw, je ouders, de hond of de poes - allemaal kunnen ze doodgaan.

Schrijver en dichter Bette Westera laat in 'Doodgewoon' op lichte wijze alle gezichten van de dood zien. Hoe zou het leven eruitzien als de dood niet bestond? Zou van de hoge duikplank duiken dan nog even spannend zijn? Hoe dachten de oude Egyptenaren over de dood? Waarom vieren ze in Mexico elk jaar het feest van de doden? Hoe voelt het om iemand te verliezen van wie je heel veel houdt? Bestaat er een hemel? Is doodgaan altijd erg? En hoe hou je de herinnering aan iemand die gestorven is levend?

Zelfs heel moeilijke dingen komen in 'Doodgewoon' aan de orde, zoals een kind dat sterft of iemand die zelf uit het leven stapt. Het levert een prachtige verzameling troostrijke gedichten op, met schitterende illustraties van Gouden Penseel-winnares Sylvia Weve. Het boek heeft bovendien een luxe uitstraling, met drie leeslinten, een linnen rug en in breedte variërende pagina's.

'Doodgewoon' won een Gouden Griffel, een Vlag & Wimpel van de Penseeljury, de Woutertje Pieterse Prijs én de Gouden Poëziemedaille. De Griffeljury schreef: 'Deze oogstrelend uitgevoerde bundel met onsterfelijk mooie gedichten over de dood is een bezit voor het leven.


Overal en ergens

Pimm van Hest en Sassafras de Bruyn

Een poëtisch, ontroerend en inspirerend verhaal over verlies en over het bewonderenswaardige geloof en rotsvaste vertrouwen van een klein meisje. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

De mama van Yolanda is overleden. Het ene moment ademde ze nog. Vlak daarna niet meer. Ze was er nog wel, maar toch ook weer niet. Waar kan haar mama nu zijn? 'Als je me zoekt, dan zul je me vinden,' had mama haar nog gezegd. Dus besluit Yolanda op zoek te gaan. Op zoek naar haar mama. Haar mama die dood is. Tijdens haar zoektocht krijgt ze hulp van alle lieve mensen om zich heen.


Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk

Ineke van Essen

Als iemand van wie je houdt is doodgegaan lijkt het soms of niemand echt begrijpt hoe je je voelt. In dit boek vertellen dertig kinderen over wat zij meemaakten en hoe hun leven verder ging na de dood van hun vader of moeder. Het gaat over verdriet en geluk. Over akelige gedachten en fijne herinneringen. Over houden van en missen. En over je rot voelen en wat dan helpt.

Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk is echt een boek om af en toe een stukje in te lezen en dan te merken dat je niet de enige bent die zich zo voelt als jij. Iedereen die beter wil begrijpen hoe het is als iemand van wie je houdt sterft, zal het fijn vinden om dit boek te lezen. Maar het is ook gewoon bedoeld voor alle kinderen die nadenken over het leven en de dood. En dat doet toch eigenlijk iedereen wel eens.


Wanneer word je dood?

Riet Fiddelaers-Jaspers

Als kinderen meemaken dat iemand overlijdt, roept dat (vaak onverbloemde) vragen bij hen op. Het is belangrijk dat we hun vragen serieus nemen, en kinderen die informatie geven die hen helpt met het verlies om te gaan.

In Wanneer word je dood? vind je snel de informatie die je hiervoor nodig hebt. Je kunt de hoofdstukken ook los van elkaar lezen, afhankelijk van waar je naar op zoek bent.
Dit boek moedigt ouders, leerkrachten en hulpverleners aan om zo concreet mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld door uit te leggen wat ‘dood’ precies is, dat je verdriet mag hebben of boos kunt zijn, en – misschien het belangrijkst – dat er troost is.


Over leven en dood – een boek voor jongeren over afscheid nemen en loslaten

Marja Baseler

Eén van de ingrijpendste gebeurtenissen in je leven is het verlies van iemand die je dierbaar is door de dood. Wat verandert er in je leven als je hiermee te maken krijgt?

Als je weet dat je een naaste gaat verliezen, voelt het alsof je wereld instort. Zo’n groot gemis in je leven roept meestal veel vragen op. Waarom overkomt jou dit? Hoe kom je er ooit nog overheen? Bij wie kun je terecht om je verdriet te delen?

Dit boek is speciaal voor jongeren geschreven en het kan jou helpen bij het afscheid en het loslaten van degen van wie je veel houdt. Je leest over het sterven, de uitvaart en alle emoties waarmee je te maken kunt krijgen. Het staat vol praktische aanwijzingen om ze goed mogelijk door deze moeilijke periode heen te komen.


Derk Das blijft altijd bij ons

Susan Varley

Derk Das was een goede vriend van alle dieren in het bos. Maar hij was oud, héél oud. Op een dag vond Victor Vos een brief van Derk: 'Ik ben de lange tunnel ingegaan. Dag jongens... daaag!

De dieren missen Derk Das heel erg, maar als ze over hem praten is hij toch een beetje bij hen.

Voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

Enkel met het hart kun je echt zien. Het wezenlijke is onzichtbaar voor het oog. – De kleine Prins

Antoine de Saint-Exupéry